Przepis na włoskie tiramisù ze słowniczkiem

Autor: Magdalena

Właścicielka szkoły Via Italia, dydaktyk, lektorka języka włoskiego

0

09/07/2020

Najpierw ciekawostka

Nazwa składa się z czasownika tirare -ciągnąć (często ten wyraz możecie zobaczyć na drzwiach), mi – mnie,  – do góry – czyli „pociągnij mnie do góry”,, „Podnieś mnie na duchu!”, „Poderwij mnie”.

Mnie ta nazwa wcale nie dziwi, czy ktoś potrafi się smucić po zjedzeniu tiramisù?

a teraz do dzieła!

Potrzebujemy:

  • 3 jajka (3 uova),
  • 4 łyżki cukru (4 cucchiai di zucchero),
  • 500 g mascarpone (500 gr di mascarpone),
  • 300 g biszkoptów (najlepiej te podłużne) pavesini lub savaiardi (300 gr di savoiardi o pavesini),
  • 250 ml kawy (ja używam mocnego espresso z kawiarki) (250 ml di caffè)
  • opcjonalnie: migdałowy likier amaretto (wzbogaci smak)
  • gorzkie kakao (cacao amaro)

Wykonanie

  1. przygotować kawę i przelać najlepiej to płaskiej miski (w której będziemy mogli maczać biszkopty), dodać łyżkę cukru, wymieszać. Jak wystygnie możemy dodać amaretto.
  2. jajka i ser muszą być wyjęte wcześniej z lodówki i mieć temperaturę pokojową,
  3. oddzielić białka od żółtek,
  4. ubić żółtka z 3 łyżkami cukru,
  5. do ubitych żółtek dodawać stopniowo ser mascarpone (po łyżce),
  6. ubić białka z odrobiną soli i dodać do wcześniej przygotowanej masy, mieszamy bardzo delikatnie od dołu do góry,
  7. ja osobiście przygotowuję tiramisù zawsze w pucharkach
    (nie ma problemu z ładnym podaniem) – ale można też w prostokątnej formie.
  8. układamy dobrze nasączone w kawie biszkopty, położyć część kremu, kolejną warstwę biszkoptów i tak do wykorzystania składników. Na górze powinien być krem.
  9. włożyć do lodówki na kilka godzin,
  10. przed podaniem posypujemy kakao (uwaga! nie powinno się tego robić przed włożeniem do lodówki, tylko przed podaniem, wtedy kakao jest sypkie).

Słowniczek

  • przygotować kawę – preparare il caffè 
  • żółtka – i tuorli
  • białka – gli albumi
  • oddzielić białka od żółtek – separare gli albumi dai tuorli
  • ubić żółtka – montare i tuorli
  • w temperaturze pokojowej  – a temperatura ambiente
  • ubić pianę z białek – montare a neve gli albumi

Moje dzieło :)

Jak bardzo przydatny jest ten artykuł?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Na razie brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten wpis.

Podstawowe zwroty po włosku

Podstawowe zwroty po włosku

Włoski, znany jako język miłości i sztuki, to nie tylko piękne brzmienie, ale także prostota i elegancja w codziennym użytkowaniu…

Liczebniki po włosku

Liczebniki po włosku

W języku włoskim liczebniki dzielą się na kilka kategorii, takich jak liczebniki główne, porządkowe, zbiorowe i ułamkowe…

Liczby po włosku

Liczby po włosku

Dziś przedstawiam Ci liczby po włosku, ich wymowę oraz praktyczne zastosowanie. Liczby są nieodłącznym elementem codziennych rozmów…

Bezpłatne ebooki

1000 najpopularniejszych słów w języku włoskim i 215 ciekawostek na temat Włoch.

panel boczny blog newsletter

Zostaw komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *