Przepis na włoskie tiramisù ze słowniczkiem

Autor: Magdalena

Właścicielka szkoły Via Italia, dydaktyk, lektorka języka włoskiego

0

09/07/2020

Najpierw ciekawostka

Nazwa składa się z czasownika tirare -ciągnąć (często ten wyraz możecie zobaczyć na drzwiach), mi – mnie,  – do góry – czyli „pociągnij mnie do góry”,, „Podnieś mnie na duchu!”, „Poderwij mnie”.

Mnie ta nazwa wcale nie dziwi, czy ktoś potrafi się smucić po zjedzeniu tiramisù?

a teraz do dzieła!

Potrzebujemy:

  • 3 jajka (3 uova),
  • 4 łyżki cukru (4 cucchiai di zucchero),
  • 500 g mascarpone (500 gr di mascarpone),
  • 300 g biszkoptów (najlepiej te podłużne) pavesini lub savaiardi (300 gr di savoiardi o pavesini),
  • 250 ml kawy (ja używam mocnego espresso z kawiarki) (250 ml di caffè)
  • opcjonalnie: migdałowy likier amaretto (wzbogaci smak)
  • gorzkie kakao (cacao amaro)

Wykonanie

  1. przygotować kawę i przelać najlepiej to płaskiej miski (w której będziemy mogli maczać biszkopty), dodać łyżkę cukru, wymieszać. Jak wystygnie możemy dodać amaretto.
  2. jajka i ser muszą być wyjęte wcześniej z lodówki i mieć temperaturę pokojową,
  3. oddzielić białka od żółtek,
  4. ubić żółtka z 3 łyżkami cukru,
  5. do ubitych żółtek dodawać stopniowo ser mascarpone (po łyżce),
  6. ubić białka z odrobiną soli i dodać do wcześniej przygotowanej masy, mieszamy bardzo delikatnie od dołu do góry,
  7. ja osobiście przygotowuję tiramisù zawsze w pucharkach
    (nie ma problemu z ładnym podaniem) – ale można też w prostokątnej formie.
  8. układamy dobrze nasączone w kawie biszkopty, położyć część kremu, kolejną warstwę biszkoptów i tak do wykorzystania składników. Na górze powinien być krem.
  9. włożyć do lodówki na kilka godzin,
  10. przed podaniem posypujemy kakao (uwaga! nie powinno się tego robić przed włożeniem do lodówki, tylko przed podaniem, wtedy kakao jest sypkie).

Słowniczek

  • przygotować kawę – preparare il caffè 
  • żółtka – i tuorli
  • białka – gli albumi
  • oddzielić białka od żółtek – separare gli albumi dai tuorli
  • ubić żółtka – montare i tuorli
  • w temperaturze pokojowej  – a temperatura ambiente
  • ubić pianę z białek – montare a neve gli albumi

Moje dzieło :)

0 0 Głosy
Ocena artykułu
Liczebniki po włosku

Liczebniki po włosku

W języku włoskim liczebniki dzielą się na kilka kategorii, takich jak liczebniki główne, porządkowe, zbiorowe i ułamkowe…

Liczby po włosku

Liczby po włosku

Dziś przedstawiam Ci liczby po włosku, ich wymowę oraz praktyczne zastosowanie. Liczby są nieodłącznym elementem codziennych rozmów…

Miesiące po włosku

Miesiące po włosku

Poznaj miesiące po włosku. W tym artykule przedstawimy pełne zestawienie włoskich nazw miesięcy, ich wymowę oraz praktyczne przykłady użycia.

Dni tygodnia po włosku

Dni tygodnia po włosku

Poznaj dni tygodnia po włosku oraz naucz się, jak poprawnie ich używać w codziennych rozmowach.

Bezpłatne ebooki

1000 najpopularniejszych słów w języku włoskim i 215 ciekawostek na temat Włoch.

panel boczny blog newsletter
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze