Blog

8 marca 2021

Włoski pomysł na obiad ze słowniczkiem 🇮🇹💪

Co powiecie na ragù alla bolognese podane z tagliatelle? 

Ragù alla bolognese to jeden z najbardziej znanych sosów w kuchni włoskiej. Czy wiecie o tym, że przepis na ragù alla bolognese został złożony 17 października 1982 roku przez Włoską Akademię Kuchni (Accademia Italiana della Cucina) do Izby Gospodarczej?

Składniki: 

👉   300 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej grubo mielone) (carne bovina)

👉   150 g boczku (pancetta) 

👉  marchewka (carota), seler naciowy (sedano) i cebula  (cipolla)- po  50 g

👉   pół szklanki czerwonego wina (vino rosso) 

👉  300 g passaty lub pelati 

👉   szklanka mleka (latte)  lub cukier (latte) 

👉   szklanka bulionu (brodo) 

👉   oliwa z oliwek (olio d’oliva), sól (sale), pieprz (pepe)

👉   parmezan (parmigiano), 

👉  makaron tagliatelle 

📌 pokroić (tagliare) boczek w drobną kostkę, wytopić powoli na bardzo małym ogniu aż się zarumieni (far rosolare). 

📌  dodać (aggiungere) trochę oleju z oliwek i podsmażyć  (far rosolare) cebulę, seler i marchewkę przez około 5-6 minut. 

📌  dodać mięso mielone i początkowo podsmażać na dużym ogniu, tak, żeby mięso zamknęło się (sigillarsi) szybko i było bardziej soczyste, 

📌  kiedy mięso jest dobrze podsmażone należy dodać wino czerwone i poczekać aż wino odparuje; 

📌   dodać passatę lub pelati i dokładnie wymieszać (mescolare); 

📌 dodać kilka łyżek bulionu, 

📌  przykryć pokrywką (coprire con il coperchio), ale nie całkowicie i gotować na małym ogniu przez przynajmniej dwie godziny. Należy sprawdzać i mieszać sos co około 20 minut i dodawać ewentualnie bulion. 

📌  pod koniec należy dodać pieprz i sól według uznania, 

📌 pod koniec można też dodać szklankę mleka lub odrobinę cukru, żeby złagodzić kwaśny smak pomidorów. Sos jest przez to delikatniejszy. 

📌  Na koniec posypać startym parmezanem.

SMACZNEGO!  BUON APPETITO! 

Na koniec jeszcze kilka ciekawostek: 

👉  do oryginalnego sosu nie dodaje się czosnku ani bazylii czy oregano, sos przyprawia się jedynie solą i pieprzem, a cały sekret jego smaku polega na długim gotowaniu. 

👉  sos boloński podaje się z tagliatelle, tortellini lub lasagne. NIGDY nie z makaronem spaghetti! 

Mieszkańcy Bolonii od wielu lat tłumaczą i walczą ze słynnym daniem „spaghetti alla bolognese”, które tak naprawdę nie istnieje. Makaron spaghetti jest zbyt cienki, dlatego ciężki sos boloński nie przykleja się do niego i po prostu spada. 

👉   można także użyć wino białe. 

👉  W Bolonii dodaje się również do sosu śmietanę, gdy sos jest już gotowy. Nie jest to konieczne, ale jest zalecane.

Dla bardziej zaawansowanych polecam lekturę po włosku, na włoskiej stronie: 

https://ricette.giallozafferano.it/Ragu-alla-bolognese.html

P.S. Jeżeli chcesz, abym w kolejnych artykułach uwzględniła tematy, które Cię interesują, napisz je poniżej! Tymczasem trzymam za Ciebie kciuki i życzę powodzenia!

Bezpłatny ebook.

1000 najpopularniejszych wyrazów w języku włoskim i 215 ciekawostek na temat Włoch

Administratorem Państwa danych osobowych jest Szkoła Językowa VIA ITALIA Magdalena Szczepanik-Zielonka z siedzibą przy ul. Wysockiego 3/70, 27-200 Starachowice.Dane podane w formularzu, które są dobrowolne, ale niezbędne do obsługi zapytania będą przetwarzane jedynie w celu obsługi wysłanego zapytania. W razie pytań prosimy o kontakt na: biuro@via-italia.pl

Komentarze

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wpisy

38 włoskich wyrazów w języku polskim

Pianista zagrał w galerii przy akompaniamencie innych muzyków, a utalentowana śpiewaczka dała popis swoich umiejętności w operze.  Przekonaj się,...